Tuesday, 26 April 2011

BAHULU MEKAR SODA PANDAN WANGI

Sungguh menyeronokkan buat bahulu mekar ni, sebab bila menjadi, cantik ja tengok dia mekar... so apalagi, carilah pulak resepi lain dari internet... tq bagi penyumbang-penyumbang resepi di internet, semoga kalian dapat pahala sebab berkongsi ilmu... :)



Bahan-Bahan
- 250g tepung gandum
- 200g gula halus
- 2 sk ovallate
- 200 ml air soda
- 2 biji telur
- 1/2 sk esen pandan
- 1/2 sk garam

Cara-Cara Membuatnya
- Campurkan kesemua bahan dan pukul hingga sebati dan pekat
- Panaskan pengukus
- Asingkan kepada 2 bahagian dan satu bahagian ditambah esen pandan (saya guna emulco pandan)
- Bubuh dalam acuan dengan warna plain dahulu diikuti oleh warna hijau
- Kukus 10-15 minit (* tips: kukus pada api yang kuat untuk mekar yang cantik)



No comments:

Post a Comment