Thursday, 28 April 2011

KEK GULUNG JAGUNG

Buat kek gulung ni agak susah jugak. Memerlukan kecekapan untuk menggulung, beberapa kali cuba, terpaksa jadikan kek lapis sebab tidak cantik... Resepi ni saya ambik dari buku yang saya beli 3-4 tahun yang lepas. Penat ja cari resepi di internet, rupanya ada dalam buku, cuma resepi ni saya ubah sikit kepada jagung memandangkan suami dan anak-anak yang suka makan jagung... Hasilnya..memang lembut dan enak, suami pun suka...:)



Bahan-Bahan
- 80g gula
- 5 biji telur
- 1 sudu ovalate
- 1/2 pewarna kuning
- 40 gram tepung gandum
- 15g tepung jagung
- 15g tepung susu (saya guna nespray)
- 50g mentega (dicairkan)
- Krimer jagung (untuk inti)
- 100g gula icing (untuk inti)
- 50g mentega (untuk inti)

Cara-Cara Membuatnya
- Pukul gula, telur dan ovalate hingga putih dan kembang
- Masukkan tepung gandum,tepung jagung dan tepung susu
- Masukkan mentega cair dan pewarna
- Masukkan dalam loyang 9'x9' (kalau perlu kek gulung yang besar)
- Masukkan dalam loyang 8'x8' (2 tray) kalau perlu kek gulung sederhana
- Masak ke dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 180 darjah
- Keluarkan dan sejukkan kemudian sapukan inti dan gulung kemas dan simpan didalam peti sejuk sebelom dipotong untuk hidangan

No comments:

Post a Comment