Buat kek gulung ni agak susah jugak. Memerlukan kecekapan untuk menggulung, beberapa kali cuba, terpaksa jadikan kek lapis sebab tidak cantik... Resepi ni saya ambik dari buku yang saya beli 3-4 tahun yang lepas. Penat ja cari resepi di internet, rupanya ada dalam buku, cuma resepi ni saya ubah sikit kepada jagung memandangkan suami dan anak-anak yang suka makan jagung... Hasilnya..memang lembut dan enak, suami pun suka...:)
Bahan-Bahan
- 80g gula
- 5 biji telur
- 1 sudu ovalate
- 1/2 pewarna kuning
- 40 gram tepung gandum
- 15g tepung jagung
- 15g tepung susu (saya guna nespray)
- 50g mentega (dicairkan)
- Krimer jagung (untuk inti)
- 100g gula icing (untuk inti)
- 50g mentega (untuk inti)
Cara-Cara Membuatnya
- Pukul gula, telur dan ovalate hingga putih dan kembang
- Masukkan tepung gandum,tepung jagung dan tepung susu
- Masukkan mentega cair dan pewarna
- Masukkan dalam loyang 9'x9' (kalau perlu kek gulung yang besar)
- Masukkan dalam loyang 8'x8' (2 tray) kalau perlu kek gulung sederhana
- Masak ke dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 180 darjah
- Keluarkan dan sejukkan kemudian sapukan inti dan gulung kemas dan simpan didalam peti sejuk sebelom dipotong untuk hidangan
- Keluarkan dan sejukkan kemudian sapukan inti dan gulung kemas dan simpan didalam peti sejuk sebelom dipotong untuk hidangan
No comments:
Post a Comment