Wednesday, 20 April 2011

BURGER MALAYSIA

Resepi ni ambik dari blog Mat Gebu (tq MG)... buat untuk makan-makan di opis... resepi senang tapi kena tunggu lama untuk perap...


Bahan-Bahan
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 camca besar susu tepung
- 1 1/2 camca besar gula halus @ gula kastor
- 1 1/2 camca besar lemak sayur (shortening)
- 1/4 camca teh garam halus
- 100 ml air suam*
- 1 camca teh instant yeast @ ibu roti*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Sambal tumis ikan bilis secukupnya
Hirisan timun secukupnya

Cara-Cara Membuatnya :
- Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.

- Tabur tepung pada meja kerja, keluarkan doh dan bagi kepada 10 bahagian, mat timbang 45 gram setiap satu, bulat2kan seperti membuat bun, susun dalam loyang yang telah ditabur sedikit tepung, buat hingga siap dan biar 40 - 45 minit atau kembang.

- Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua2 bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Bila sejuk, belah dan letak sambal tumis dan juga hirisan timun. Gunakan pisau bergerigi halus untuk mendapat potongan yang lawa


No comments:

Post a Comment