Wednesday, 20 April 2011

KEK LAPIS JEJARI COKLAT

Kek ni di'order' oleh anak.. tiap hari buka buku resepi, dia suruh buat yang ni, so terpaksalah buat.. Cara buat tidaklah susah sangat, rasa pun ok... bila siap, bukannya anak-anak makan pun, terpaksa bagi jiran-jiran...


Bahan-Bahan
- 250g mentega
- 150g susu pekat manis
- 120g gula kastor
- 50g jem buah-buahan
- 5 biji telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 150g tepung gandum
- 2 sudu makan serbuk holick
- 1/2 sudu teh baking powder
- Biskut jejari
- Pewarna merah

Cara-Cara Membuatnya
- Satukan mentega, gula dan esen vanilla dalam mangkuk adunan. Pukul hingga kembang dan berkrim.
- Masukkan telur sedikit-sedikit sambil dipukul hingga sebati. Masukkan susu pekat manis dan jem. Pukul lagi hingga rata.
- Kemudian masukkan tepung gandum, holick dan baking powder dan gaul hingga sebati.
- Bubuh pewarna merah dan kacau sehingga warna rata
- Panaskan pengukus dan masak selapis. Letakkan biskut jejari dan masak lagi selapis..

*******SELAMAT MENCUBA********



No comments:

Post a Comment