Thursday, 21 April 2011

KUIH BAKAR BIJAN

Tetiba teringin pulak buat kuih-kuih tradisional. Dengan perasan penuh semangat, pergilah mencari buku resepi di Kedai Buku Popular.. akhirnya berjaya membli 2 buah buku HIDANGAN RAMADHAN dan KOMPILASI KUIH TALAM... hahaha... ingatkan x menjadi sebab masa bakar terasa lembik pulak, rupanya perlu sejukkan dulu baru potong... huhuhu


Bahan-Bahan
- 240g tepung gandum
- 150g gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- 3 biji telur
- 500 ml santan (saya guna santan pekat)
- 500 ml jus pandan
- Sedikit pewarna hijau
- 2 sudu besar majerin (dicairkan- saya guna butter)
- 1-2 sudu besar bijan

Cara-Cara Membuatnya
- Satukan tepung, gula dan garam. Pukul telur dengan sedikit santan. Sambil kacau, masukkan telur tadi
- Masukkan baki santan, Jus pandan dan pewarna hijau
- Akhir sekali, tuangkan majerin dan kacau hingga sebati
- Tapiskan terus ke dalam loyang yang telah dilenserkan
- Bakar selama 20 minit pada suhu 180 darjah
- Keluarkan dan taburkan bijan kemudian bakar lagi hingga 40 minit @ hingga masak
- Sejukkan sebelum dipotong

*******SELAMAT MENCUBA*******

No comments:

Post a Comment